otrdiena, 2022. gada 27. decembris

Pasākums "Sveču maģija"

 
Raisas Bižānes foto
20.decembrī Grāveru bibliotēkā pagasta iedzīvotāji satikās ar Jekaterinu Dreimane, kura organizēja savu kolekcionēto sveču izstādi.
Viņa stāstīja par sveču ražošanu. Nostrādājot SIA "Baltic Candles Ltd" (Dobelē) 12 gadus, viņa aizrautīgi dalījās informācijā par sveču veidiem. 
1. Presētās sveces.
Šāda veida sveces gatavo no parafīna. Parafīns ir naftas pārstrādes produkts. Pulverpresēto sveču ražošana ekonomiski ir vislētākā - tā iemesla dēļ, ka ražošana norit ātri un lielos apjomos, sapresējot parafīna pulveri, kurš izskatās pēc sniega. Šādām svecēm iekšpuse vienmēr ir balta. Tās ir cilindra formas sveces, klasiskās jeb svečturu sveces, kā arī tējas sveces. 
2. Izkausējot parafīna pulveri un piejaucot krāsvielu, tiek iegūtas Rustik veida sveces. Kādreiz ražojot, tika lietas, izmantojot roku darbu, taču tagad process norit mehanizēti. Svece viscaur ir krāsaina. 
3. Karsti lietas sveces.
Šādas sveces tiek ražotas pie ļoti augstas temperatūras (75-80 grādi). Sveces ir spīdīgas, vizuāli izskatās kā lakotas. Piemēram, lotusi, kas pie ilgstošas dedzināšanas atveras kā lotusa zieds. 
4.Stearīna sveces.
Stearīnu ražo no dabīgās palmu eļļas. Sajaucot stearīnu ar krāsvielu, tiek iegūts kristālstearīns. Svecei degot, veidojas plāna, caurspīdīga kontūra, kas vizuāli atgādina mežģīni vai leduspuķi. 
5. Figūru sveces jeb nestandarta.
Šādas sveces tiek lietas silikona formās, iegūstot dažāda veida figūras - ziedus, dzīvniekus, kokus u.tml. Šo darbu iespējams veikt tikai ar rokām.
6. Dārza sveces.
Šīs sveces nav atļauts dedzināt slēgtās telpās tā iemesla dēļ, ka tās izteikti dūmo. Ražošanas procesā tiek izmantots biezs deglis. 
Tuvojoties Ziemassvētkiem, pircēji labprāt izvēlas sveces zaļā, baltā, sarkanā krāsā ar zelta un sudraba gliteriem. 
 No figūru svecēm populārākās ir - čiekuri, egles un šogad - zaķi, sagaidot jauno 2023. Kaķa-Zaķa gadu, kā arī nemainīgi visos laikos aktuālas ir aromātiskās sveces. 
Stāstu par svecēm klātesošie klausījās ar lielu interesi. Visvairāk jautājumu tika uzdots par nestandarta svecēm. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Virtuālā izstāde